Rabu, 12 Disember 2018 
A+ R A-
PENGUMUMAN:   KERJA PENGEMASKINIAN PORTAL PUSPANITA PERAK SEDANG DILAKSANAKAN. 
 • Selamat Datang
 • Wanita Sepakat Negara Meningkat
 • AJK Puspanita
responsive jquery slider joomla

Mesyuarat Majlis Tertinggi Bil.5 2017-2019

Ceramah Agama “Hadir Pelangi Di Balik Hujan” Bersama Ustaz Ebit Lew Anjuran PUSPANTIA Negeri Perak

Hadir Pelangi Di Balik Hujan

Kursus Keterampilan Diri “Akak Cantik Bertumit Tinggi” Bersama CuteCarry Anjuran PUSPANTIA Negeri Perak

Filter
 • Lawatan ke Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2016

  PUSPANITA Negeri Perak telah mengadakan lawatan ke Tapak Ekspo Pertanian (MAHA) 2016 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) pada 1 Disember 2016.  Lawatan ini disertai oleh seramai 30 orang ahli PUSPANITA. 

  Pelbagai ilmu pengetahuan, peluang, kemahiran, pendedahan, pertunjukan, permainan, jualan dan barangan yang boleh didapati disini. Tapak pameran MAHA 2016 ini sungguh luas. Ia menyajikan dengan lengkap semua aktiviti perladangan, penternakan dan nelayan negara.

 • Majlis Penyampaian Anugerah Pelajar Cemerlang dan Program Q-STEM (Quran, Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik)

  PUSPANITA Negeri Perak telah mengadakan Majlis Penyampaian Anugerah Pelajar Cemerlang dan Program Q-STEM (Quran, - Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) pada 23 November 2016  bertempat di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan

  Pada majlis tersebut, YBhg. Datin Seri Nor Hasmah Bt. Mohamad selaku Pengerusi PUSPANITA Negeri Perak, telah menyampaikan anugerah tersebut kepada seramai 25 orang pelajar dari kalangan anak-anak ahli PUSPANITA yang telah mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan UPSR, PT3, dan SPM. Kesemua pelajar cemerlang menerima sumbangan wang saguhati, trofi dan sijil. Tujuan program ini adalah untuk memberi galakan serta motivasi kepada pelajar supaya terus memajukan diri dalam pelajaran mereka.
  Majlis ini juga turut dimeriahkan dengan Ceramah Motivasi Celik Al-Quran kepada semua ahli dan anak-anak yang hadir untuk menerap nilai-nilai murni dan memahami isi kandungan Al-Quran dari segi Sains, Sejarah mengikut landasan dan pemahaman yang betul.

 • Ujian Kemahiran Menembak Lima Penjuru Piala Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan Tuanku Zara Salim Tahun 2015

  PUSPANITA Negeri Perak memenangi tempat ketiga dalam acara Ujian Kemahiran Menembak Lima Penjuru Piala Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan,  Tuanku Zara Salim yang diadakan pada 18 Disember 2015 bertempat  di Lapang Sasar Kem Syed Putra, Tambun, Ipoh.

  Lima pasukan yang terdiri daripada pasukan Istana, BAIDURI, PUSPANITA, PERKEP dan BAKAT telah mengambil bahagian.

  Dalam acara tersebut, Tuanku Zara Salim yang mengetuai pasukan Istana A, dinobatkan sebagai johan acara Centre Fire Individu dengan pungutan 66 mata. 

  Naib johan jatuh kepada Puan Nor Amirah Bt. Othman dari PERKEP A  dan tempat Ketiga pula Cik Rozieta Bt. Hamdan dari Istana  A.  Pasukan menembak Tuanku Zara Salim, Istana A berjaya mendominasi acara Falling Plate apabila muncul johan bagi kategori tersebut, Naib Johan, PERKEP dan Ketiga, PUSPANITA. 

  Istana berjaya meraih Johan Keseluruhan Menembak dan membawa pulang piala pusingan yang dipertandingkan. 

  Berikut adalah senarai nama peserta yang terlibat dalam acara kejohanan tersebut:-

  1.         YBhg. Datin Noor Arita Bt. Ismail      

  2.         YBhg. Datin Saadiah Bt. Saat

  3.         YBhg. Datin Rozita Bt. Aminuddin

  4.         YBhg. Datin Hjh. Rogayah Bt. Shukur

  5.         YBhg. Datin Nor Amizan Bt. Kamarudin

  6.         Puan Noor Aniza Bt. Mansor

  7.         Puan Soffi Azwa Bt. Mohd Noor

  8.         Puan Nurulhuda Bt. Mohd Alias

  9.         Puan Aznirina Bt. Mohd Sahari

  10.       Puan Nurul Liana Bt. Semsudin

 • Bengkel Jahitan Bahan Kitar Semula Anjuran PUSPANITA Negeri Perak

  Program Bengkel Jahitan Bahan Kitar Semula anjuran PUSPANITA Negeri Perak dengan kerjasama Epal Quilt Shop telah berjaya diadakan di syarikat tersebut pada 12 Disember 2014.  Seramai 54 prang peserta telah mendapat kemahiran asas mengitar semula banner untuk dijadikan aksesori seperti beg tangan, alas meja dan sebagainya.  Kreativiti kitar semula memperlihatkan idea kreatif penggunaan barang terbuang yang dikitar semula menjadi satu barangan lain yang berbeza rupa dan fungsi.

  Program Kitar Semula ini dijalankan bertujuan meningkatkan tahap kesedaran aktiviti kitar semula dan menerapkan sikap mencintai alam sekitar di kalangan masyarakat disamping dapat mengurangkan belanjawan kewangan dengan penghasilan produk daripada bahan kitar semula. 

 • Ujian Kemahiran Menembak Lima Penjuru Piala Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan Tuanku Zara Salim

  PUSPANITA Negeri Perak memenangi tempat keempat dalam acara Ujian Kemahiran Menembak Lima Penjuru Piala Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan,  Tuanku Zara Salim yang diadakan pada 13 Disember 2014 di Lapang Sasar, Jalan Padang Tembak, Ipoh.

  Lima pasukan yang terdiri daripada pasukan Istana, BAIDURI, PUSPANITA, PERKEP dan BAKAT telah mengambil bahagian.

  Dalam acara tersebut, Tuanku Zara Salim yang mengetuai pasukan Istana A, dinobatkan sebagai johan acara Centre Fire Individu dengan pungutan 179 mata. 

  Naib johan jatuh kepada Dr Siti Norizan Bachik dari BAIDURI A  dan tempat Ketiga pula Puan Suekarni Mohamed Hashim dari PUSPANITA A.  Bagi kategori Centre Fire Berkumpulan, Johan diungguli oleh PERKEP B, Naib Johan PERKEP A dan Ketiga BAIDURI A. 
  Pasukan menembak Tuanku Zara Salim, Istana A berjaya mendominasi acara Falling Plate apabila muncul johan bagi kategori tersebut, Naib Johan, PERKEP A dan Ketiga, BAKAT B. 
  PERKEP Kontinjen Perak berjaya meraih Johan Keseluruhan Menembak dan membawa pulang piala pusingan yang dipertandingkan.

  Berikut adalah senarai nama peserta yang terlibat dalam acara kejohanan tersebut:-

  1.         YBhg. Datin Seri Nor Hasmah Bt. Mohamad        

  2.         YBhg. Datin Wan Zabidah Bt. Mior Yunus

  3.         YBhg. Datin Zainab Bt. Mohammad Shuhaili

  4.         Puan Mastura Bt. Mohd Sham

  5.         Puan Noor Aniza Bt. Mansor

  6.         Puan Halizah Bt. Sipun

  7.         Puan Zaharah Bt. Dolah Moksim

  8.         Cik Nur Hazirah Bt. Abdul Puhat

  9.         Puan Suekarni Bt. Mohamed Hashim

  10.       Puan Khairosa Bt. Idris

  11.       Puan Lizawati Bt. Esmon

  12.       Puan Fatimah Bt. Hamid

 • Seminar "Cantik Di Mata, Cantik Di Hati" Bersama Sharifah Shawati

  PUSPANITA Negeri Perak dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Wanita Negeri Perak (JPW) telah menganjurkan Seminar “Cantik Di Mata, Cantik Di Hati” pada 2 Disember 2014 di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan yang telah dihadiri seramai 600 orang ahli-ahli PUSPANITA. 

  Seminar sehari ini dikendalikan oleh Sharifah Shawati Syed Mohd, Konsultan Imej Bertauliah dari Adamaya Marketing Sdn. Bhd adalah seorang pakar pengurusan imej yang terkenal.  Beliau banyak mengendalikan program latihan dan kesedaran mengenai pentingnya meningkatkan serta membangunkan imej kendiri individu.  Bengkel yang dikendalikannya merangkumi aspek pengurusan imej, penampilan dan penggayaan diri, adab, tingkahlaku, etiket serta pemilihan warna.  Selain daripada ceramah, beliau juga telah memberikan demonstrasi serta melibatkan diri peserta dalam aktiviti penampilan diri.

 • Kursus "Home Made Chocolate"

  PUSPANITA Negeri Perak dengan kerjasama Biro Alam Bina & Lestari telah mengadakan Kursus Home Made Chocolate pada 12 Disember 2013 bermula jam 8.00 pagi hingga 1.00 petang bertempat di Sekolah Latihan Wanita (SELAWA), Kompleks Persekutuan Seruan Islam Perak, Ipoh.

  Seramai 34 orang ahli-ahli PUSPANITA telah diajar cara-cara untuk membuat dua jenis coklat iaitu Coklat Oreo dan Coklat Lolipop.  Para peserta juga telah diajar teknik mencair, mewarna, dan mendekorasikan coklat.  Semua peserta akan membuat sendiri coklat tersebut dengan pengawasan tenaga pengajar dan dapat membawa balik semua coklat yang mereka hasilkan sendiri.

   

   

 Program-Program PUSPANITA Negeri Perak 2018
 
Sila hubungi urus setia di talian 05-209 5000 samb. 5157 untuk maklumat lanjut.
 
Pakaian Seragam PUSPANITA yang terbaru ada dijual dengan harga RM79.50 sepasang. Sila klik "Mengenai Kami" [pakaian seragam] untuk melihat kedua-dua pakaian tersebut.
 
"Moh le ramai-ramai kita beli, siapa cepat dia dapat"

PENGUMUMAN
 
KEPADA AHLI-AHLI YANG TELAH MEMOHON KAD KEAHLIAN PUSPANITA,
MOHON KERJASAMA UNTUK MENGAMBIL KAD MASING-MASING DI PEJABAT PUSPANITA.  
UNTUK MAKLUMAN LANJUT SILA HUBUNGI PIHAK URUS SETIA.

 


SUMBANGAN KEWANGAN & PERALATAN PERUBATAN DI BAWAH TABUNG PUSPADARA PUSPANITA (TPP)

 
PUSPADARA Kebangsaan melalui TPP memberikan pelbagai sumbangan dari segi kewangan dan peralatan perubatan bagi ahli-ahli PUSPANITA yang memerlukan. Untuk keterangan lanjut sila hubungi urus setia di talian 
05-209 5000 samb. 5157
 

 

 

 

738761
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
334
581
2810
731461
7795
16078
738761
IP Anda: 54.164.198.240

Jumlah Pengunjung Sedang Online

We have 12 guests and no members online

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar Firefox, Chrome, Flock, Safari, Internet Explorer 7.0 dengan resolusi skrin 1024 x 768.

PUSPANITA Perak version 2 adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang
disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

 

 

 

Puspanita Negeri Perak,
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak,
Aras B, Bangunan Perak Darul Ridzuan,
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab,
30000 Ipoh, Perak.
Tel : 05-2531957 ext 5873
Fax : 05-2425502
puspanita[at]perak[dot]gov[dot]my